Drömmar… blir till verklighet

Drömmar och drömmar… ja-a, det sägs ju att man ska leva upp till sina drömmar. Och visst var väl att få möjlighet att skriva böcker en dröm som har blivit verklighet.
Många som läser mina böcker om OSKE vill absolut veta om de är självbiografi jag skrivit, men jag säger ihärdigt: – Nej, det är det inte.

Det går långt tillbaka till min ungdom, då jag skrev några sidor för hand och gömde i byrålådan. Något jag hade tänkt skriva till mina eventuella barn… Det var så OSKE började.

Sen föll hon i någon form av glömska eller bättre; jag hann inte med henne. Det dagliga livet hade sitt med studier under ungdomsår och sedan som fru till en bonde där vi haft den stora lyckan att få tre fantastiska döttrar. Yrkesliv som lärare och deltagande i det sociala livet i olika styrelser i byn eller som ledare i någon studiecirkel.
Inte förrän jag började på Universitetets skrivkurs, Kreativt skrivande, senare i livet, återuppstod OSKE.
Eftersom jag är uppvuxen på en typisk gård för tiden i början på 1950-talet var min tanke att placera OSKE där. Vi fick lära oss på skrivkursen att man ska skriva om något man kan… Mitt liv som vuxen har också varit livet på en gård. Det jag velat med denna bok-serie är att försöka fånga tidsandan som fanns då, den gången. Sett genom OSKEs ögon, ett barn, kan man kanske tycka att tiden är idealiserad. Men jag vet nog hur hårt livet var den gången, även fram i nutid… OSKE var en positiv barnunge som såg glädjen i ”det lilla”.

Många vill veta var byarna finns och om personerna är min släkt. Byarna är påhittade och mina karaktärer är hämtade från olika personer som jag mött genom livet. Och namnen på de olika byarna har kommit till av en slump så även namnen på alla människor. Jag blandar fiction med kunskapen om livet på landet och då specifikt på en gård, kunskap jag, som sagt, har skaffat genom hela mitt liv, från barnsben och nu till mogen tidig eftermiddags-ålder.

Så, läs böckerna om OSKE enbart med glädje och låt dig följas med i tiden; minns själv hur det var. Bry dig inte om att `tolka´…OM… det är biografi eller inte, Låt `sagan berätta´ <3

Den här bilden är från en tidning när OSKE och livet i glädje och sorg var färdig.