Om Britta!


Jag svarar på olika tilltal t ex mor, mormor, Britta, Brittis, Britten, BM, Konrad och BrittMarie. Att skriva och läsa texter och att rita och måla är ledord som funnits med mig hela mitt liv. I mitt föräldrahem fanns de moderna författarna enligt dåtiden och min far älskade att läsa genom hela sitt liv.

Mitt namn är alltså Britt-Marie Konradsson och litteratur och text har varit en del av mig sedan barnsben. Möjligheten att skriva själv har inte alltid hunnits med i och med att livet ibland tar sina egna vägar.

Att delta i Naturskyddsföreningen när jag var ung var naturligt både i vår lokala styrelse och i regionens. Har under mitt yrkesliv verkat som lärare i vår kommun på alla våra tre stadier och även provat på att ”sitta på rektorsstolen. Våra tre döttrar är i dag vuxna med egna familjer och min man och jag är mormor och morfar till 5 fantastiska barnbarn.

Jag gillar att ”hålla kalas” och ha kontakt med släkt och vänner. Helt enkelt att umgås. Det finns så mycket att glädjas åt.

Arbetet som lärare, att ta hand om våra tre barn, och dessutom hinna med att hjälpa till här hemma på gården, särskilt sommar och tidig höst, med att skörda hö, ensilage och säd/halm har gjort att det inte riktigt funnits tid över till att skriva. Har även genom åren engagerat mig i kommunens styrelser, även som kvällskursledare och aktiv ordförande inom kyrkans Råd, Fullmäktige och ansvarat för Insamlingar för nöden i världen.

Eftersom jag under ett stort antal år sagt att jag skulle vilja gå en skrivkurs, och det aldrig hanns med, sökte vår mellandotter, under ett jullov, efter skrivkurser på olika universitet. På det viset har jag gått en fyra-årig skrivkurs på Linnéuniversitetet i Växjö, halvfart.

Ville starta ett företag när jag väl började få tanken på att ge ut mitt skrivna material. Och vad låg då närmast; jo, att startat ett eget förlag. Tanken stärktes också av att det är m y c k e t svårt att bli antagen och utgiven på något förlag. Namnet på m i t t förlag var enkelt; Brittas Böcker.

Bland mycket jag läst hittade jag en mening/uppmaning från en annan författare, minns inte vem:

”Ta varje refusering som en uppmaning att fortsätta skriva”. Och så fick det bli.

Är även bi-odlare sedan 35 år. Gillar mycket att finnas ute i naturen, odla grönsaker på friland och i växthuset, plocka svamp och att bara gå runt i trädgården eller i skogen och känna dofter.

Något som jag är väldigt stolt över; jag fick Kulturpriset för Församlingskokboken av Uppvidinge kommun 2005.

Så…

Nuförtiden är jag alltså pensionär och ”att ha att göra” är det inga som helst problem med! ?

En röst bland mina följare; ganska många år sedan:

FÖRFATTARE PÅ GRÄNSÖ SLOTTS JULMÄSSA!
För andra året i rad hade jag glädjen att sammanstråla med den alltid glada och humoristiska författarinnan Britt-Marie Konradsson. Hon är väl mest känd för Oske Triologin. ”Det är tidigt 1950-tal, i brytningen mellan efterkrigstiden och det nya folkhemmet…..”. Hon har genomgått ”Utbildning i kreativt skrivande”, vid Växjö Universitet. Har eget bokförlag, ”Brittas Böcker”. Gästar bokmässor, där hon berättar om sina böcker. Hon har ibland blivit jämförd med Astrid Lindgren. Numera kan man säga att hennes böcker finns i både slott som koja. Under Ölands skördefest besökte prinsessan Estelle med föräldrar ”Kulturcentrat” Kalvhagen, där hon erhöll en av Britt-Maries böcker. Ja det finns mycket att skriva om denna författarinna, t.ex att hon har en intressant bisyssla.

Här är några av mina huvudkaraktärer i mina böcker.